Přejít na hlavní obsah

Patnáct mladých vědců z MUNI dostalo ocenění Ph.D. talent

Lepší objasnění Alzheimerovy choroby, testování účinků látek na klesající mužskou plodnost nebo zkoumání markerů pro včasné odhalení rakoviny prostaty. To jsou oblasti výzkumu doktorandů, kteří převzali na Nové radnici stipendia pro svoji další vědeckou práci.

Cenu dostalo 25 mladých vědců z MU, VUT a Mendelovy univerzity.

Šek na 330 tisíc korun na tři roky svého doktorského studia obdrželo při úterním vyhlášení soutěže Brno Ph.D. Talent 25 mladých vědců z brněnských univerzit. Ocenění získalo od roku 2009 už 275 mladých doktorandů a letos k nim přibylo dalších 15 z Masarykovy univerzity, 9 z Vysokého učení technického a jeden z Mendelovy univerzity.

Projekty studentů přírodovědných, medicínských a technických oborů při 13. ročníku soutěže hodnotili špičkoví vědci z České republiky i ze zahraničí. Podporu nadějných doktorandů financuje ze svého rozpočtu město Brno, které stipendistům letos vyplatí celkem 8,25 milionů korun. „Brno se dlouhodobě snaží profilovat jako město vědy, výzkumu a inovací. Program Ph.D. Talent od počátku významně pomohl řadě mladých vědců v začátku jejich profesní kariéry. Těší mě, že se ukazuje, že jde o velmi dobře vynaložené peníze,“ uvedla při úterním slavnostním vyhlášení brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Zájem o účast ve stipendijním programu je mezi mladými brněnskými vědci velký. „Ze 150 přihlášek vybíráme čím dál obtížněji 25 finalistů, kteří nakonec uspějí. Soutěž dokládá zvyšující se úroveň brněnské vědy a výzkumu. Přeji si, aby pro všechny oceněné byla věda zároveň hrou, což je důležitý předpoklad budoucího úspěchu,“ uvedl Miloš Šifalda, ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu (JCMM), které stipendijní soutěž organizačně zaštiťuje.

Jako zadostiučinění, ocenění vaší výzkumné práce a snadnější start do vědeckého života vnímal zisk stipendia Jan Křetínský, který uspěl ve vůbec prvním ročníku soutěže v roce 2009. „To nejdůležitější, co můžeme studentům poskytnout, je čas a prostor soustředit se čistě jen na výzkum. Je potřeba se nerozptylovat ničím okolo, cestovat a rozvíjet své schopnosti v kontextu zahraniční konkurence. Snažit se být vždy o krok napřed před ostatním a dělat vše s vášní a osobitě,“ popsal na slavnostním večeru Jan Křetínský, který má dlouholeté pracovní zkušenosti z Německa a Rakouska a v posledních letech působí na Katedře teorie programování Fakulty informatiky Masarykovy univerzity.

Masarykovu univerzitu reprezentovali na vyhlášení hned studenti ze čtyř fakult či výzkumných pracovišť. Největší zastoupení měla s 12 nadanými mladými vědci přírodovědecká fakulta. Jedna z jejích doktorandek, Eliška Řehůřková, se ve svém výzkumu zabývá buněčnými modely, na kterých lze otestovat účinky různých látek na klesají mužskou reprodukci. „Mám radost, že se mi podařilo uspět v tak velké konkurenci. Díky stipendiu mám možnost věnovat všechnu energii na výzkum a také rozvíjení sebe sama, včetně různých soft-skills a interdisciplinárních kontextů. V tom nás podporuje i univerzita,“ vysvětlila stipendistka, která se podílí také na činnosti výzkumné skupiny Buněčná a tkáňová toxikologie centra RECETOX.

Kateřina Hrůzová uspěla s chemickým výzkumem.

Jako „sídlo významných vědeckých institucí a vysokých škol nabízejících rozvoj v oblasti přírodních věd s jeho živou vědeckou komunitou“ vnímá Brno doktorandka Kateřina Hrůzová. Svůj chemický výzkum zaměřila na vytipovávání bílkovin zodpovědných za různá onemocnění.

Jedinou stipendistkou zastupující v soutěži fakultu informatiky je Anna Řechtáčková. Pomocí svého projektu se snaží odhalit důležité problémy s kvalitou kódu u začínajících programátorů a vyvinout pro ně spolehlivé automatické detektory, které bude možné přímo používat při výuce programování.

Mezi oceněnými doktorandy byl i Thomas Fellmeth z CEITEC.

Jedním z oceněných, který působí ve výzkumném centru CEITEC, je Thomas Fellmeth z přírodovědecké fakulty. Ve svém současném projektu se snaží  pomoct k lepšímu objasnění Alzheimerovy choroby. „Líbí se mi, že můj výzkum přispívá k pochopení tohoto neurogenerativního onemocnění, a vytváří tak základ pro vývoj nových léčebných postupů,“ přiblížil.

Držitelé stipendia Brno Ph.D. talent 2023 z Masarykovy univerzity a názvy jejich oceněných projektů: 

Hana Faldynová – SCI MUNI
Studium a predikce rozpustnosti proteinů v biomedicínském a biotechnologickém výzkumu

Thomas Fellmeth – SCI MUNI, CEITEC MU
Výpočetní simulace konformačních změn v proteinu Tau a jeho fibrilizace

Kateřina Hrůzová – SCI MUNI
Poznatky založené na datech: Hluboké učení přináší revoluci v separaci v proteomice

Ema Huščavová – MED MUNI
Mechanická charakterizace buněk a sféroidů pomocí modifikace mikroskopie se selektivním rovinným osvětlením

Péter Kacz – SCI MUNI, CEITEC MU
Úloha dlouhých nekódujících RNA v regulaci BCR signalizace u chronické lymfocytární leukemie

Jana Kružlicová – SCI MUNI
Evoluční důsledky nově vzniklých pohlavních chromozomů u dvouděložných rostlin

Lucie Nepovímová – SCI MUNI, CEITEC MU
Replikace enterovirů in situ

Siarhei Paliavoi – SCI MUNI
Vliv homologní rekombinace na transkripci

Daniel Pluskal – SCI MUNI
Cesta k udržitelným, barevně laditelným a autonomním bioluminiscenčním systémům

Eliška Řehůřková – SCI MUNI
Pokrok v reprodukční toxikologii mužů s inovativními in vitro modely testikulární steroidogeneze

Anna Řechtáčková – FI MUNI
Vývoj automatických metod pro výuku kvality kódu v úvodním programování

Dorota Sklenárová – SCI MUNI
Nanočástice s fotonovou konverzí pro vysoce výkonné imunochemické testy

Tereza Šošolíková – SCI MUNI
AGR2 u rakoviny: Cíl pro překonání rezistence

Haneen Tuaima – MED MUNI
Heterogenita niky kmenových buněk ve vývoji a regeneraci zubu

David Zimčík – SCI MUNI
SATB2 jako klíčová molekula řídící vývojové a patologické procesy

Hlavní novinky